Jan Tuxen  >  Biografier  >  Hans Berg English, please!
Hans Berg (1938-2010)
Maler og grafiker
Hans Berg: Perlefiskerøen ved Muharraq, Bahrain, 1959. Olie på lærred, 25*44,5 cm. Privateje.

Perlefiskerøen ved Muharraq, Bahrain, 1959

Som kunstner var Hans Berg autodidakt. Han  var magister i etnografi og havde tillige studeret arkæologi, men der må lige fra starten have flydt en kunstnerisk åre i ham. Som studerende deltog Hans Berg 1958-61 i P.V. Globs arkæologi-ekspeditioner til Bahrain. Her mødte han Odsherredmaleren Karl Bovin, som kom til at betyde meget for Hans Bergs kunstneriske udvikling. Det er også nærliggende i et tidligt billede som det fra Perlefiskerøen at se en inspiration eller måske ligefrem en arv fra morfarens bror, kunstmaleren Hugo Larsen, specielt fra dennes vestindiske billeder. Hans Berg debuterede allerede som 22-årig på Kunstnernes Påskeudstilling, og i de sidste mange år var kunsten hans levevej.

Hans Berg: K.B. Andersen, formand for Folketinget, 1982. Folketingets Vandrehal. 
     Collage på træ, ca. 80*80 cm.

K.B. Andersen, 1982

Hans Berg er kendt for bl.a. sine portrætter af politikere, f.eks. den velkendte collage af Folketingets daværende formand K.B. Andersen. Portrættet var ganske kontroversielt, da det blev afsløret i 1982, men det skulle vise sig at blive det første i en lang række portrætter af politikere samt universitets- og organisationsfolk, herunder Jens Thorsen (Dansk Arbejdsgiverforening), Erling Ratjen (Århus Universitet), Georg Poulsen (Dansk Metal) og Lars Emil Johansen (Grønlands Landsstyre).

Hans Berg: Lars Emil Johansen, 1998. Det Grønlandske Landsting, Nuuk. 
     Acryl på træ, ca. 80*70 cm.

Lars Emil Johansen, 1998

De ord, som oftest hæftes på Hans Bergs billeder, er: Kubistiske, abstrakte, collager og farvemættede. Alle elementer findes i rigt mål i portrættet af K.B. Andersen, og alligevel er personen umiddelbart genkendelig. Når man ser dette portræt sammen med det af Lars Emil Johansen, træder det også klart frem, at både farver og andre billedelementer har stærk symbolværdi.

Men Hans Bergs talent stoppede ikke ved portrætmaleriet. Han lavede en række teaterplakater og udsmykningsopgaver, herunder alterudsmykning til og farvesætning af kirkerummet i Lystrup Kirke (se f.eks. www.lystrupkirke.dk/-90.php). Hertil kommer flere bog- og litografiudgivelser.

Hans Berg er repræsenteret på Statens Museum for Kunst, Museet i Tórshavn, Plakatmuseet og Malmö Museum. En del af hans arbejder er erhvervet af Ny Carlsbergfondet.

Hans Berg deltog i mange udstillinger, herunder adskillige gange på Charlottenborgs forårs- og efterårsudstillinger og i Den Frie Udstillingsbygning i København. Han udstillede også i gallerier, bl.a. i Galerie Asbæk (www.asbaek.dk), hvor han i september 2002 havde separatudstilling.


Kilder:

Weilbachs Kunstnerleksikon, Bind 1, Munksgaard, København 1994.
Oplysninger fra kunstneren.

British flag Jan Tuxens hjemmeside Kommentarer til hjemmesiden? Søgning m.m. på hele hjemmesiden Links Nyheder Validated HTML 4.01, click here to check.
jan@tuxen.info Senest opdateret 10. november 2010